Annons
Annons

Goda och enkla sommarsallader!


Blommor kan man ju också äta... Bild från min Instagram och salladen jag åt på Matbaren i Stockholm.

Blommor kan man ju också äta… Bild från min Instagram och salladen jag åt på Matbaren i Stockholm.

Dagens fråga: receptet på en god men enkel lunchsallad?

Jag gillar sallader och de flesta som jag gör är av den enkla sorten. Till övriga familjens sorg så är jag inte så förtjust i dressingar. Sedan barnsben har jag haft svårt för när maten blir för blöt eller geggig.

Annons

När jag bjuder familjen på en sallad till lunch eller middag brukar jag vanligtvis  svänga ihop en bas med några grönsaker och sallad från salladspåsar. Det kan vara en påse toscansk, fransk, ruccola, spenat eller sommarskott. Ni vet de där färdiga som man bara sköljer. Grönsakerna som jag nästan alltid har med brukar vara gurka, avocado och lök. Sedan blir det lite olika varianter utifrån det, ungefär såhär:

Tomat, grillade kronärtskockor, mozzarella och rostade brödkrutonger. Parma eller salami för den som vill.

Persika eller nektarin och stekt halloumi eller fetaost. Har jag oliver hemma så lägger jag på det.

Kokt ägg, grillad tonfisk eller varmrökt lax. Morot som jag skalar med potatisskalaren för att få långa strimlor. Kanske någon potatis om det finns i kylen.

Inlagda rödbetor och chevrè. Osten lägger jag på en bit bröt och gratinerar i ugnen. Efteråt tar jag honung ovanpå och ”mackan” lägger jag överst på salladen. Toppar med lite nötter.

Mango, fryst eller vanlig,  med grillad kyckling (perfekt om man har två eller tre filéer över efter en grillkväll). Extra gott med lite västerbottenost eller riven parmesan.

Ja, det här var väl lite av våra matiga sallader annars är det mest isberg, tomat och gurka som ackompanjerar våra middagar. Och som sagt, några spännande dressingar kan jag inte bjuda på. Jag brukar bara hälla olivolja och balsamico ovanpå. Lite salt och peppar. Typ.

Har ni några spännande och smarriga sallader så skriv! Samma sak med dressingar… som sagt, jag har ju inte så mycket att komma med på den fronten. 

Dela
Tweeta
Maila
7 kommentarer

Annons


Laddar