Annons
Annons

Vad kan man förvänta sig av ett klassiker år?


En svensk klassiker. Bilden har jag lånat från Team Sportia.

En svensk klassiker. Bilden har jag lånat från Team Sportia.

Vad kan en helt vanlig kvinna, utan vidare träningsbakgrund och tävlingserfarenhet förvänta sig av En svensk klassiker? Som ni vet gjorde jag comeback efter vurpan och började träna på riktigt i december. Här är en berättelse från min verklighet under klassikeråret:

Annons

1. Vasaloppet skidor 90 km Sälen-Mora, 2 mars. Tufft från start till mål. Stressigt för att klara reptiderna och osäkert hela vägen till sista repet passerades i Eldris 9 km före mål. Skidteknik och styrka är A och O. Jag hade varken det ena eller andra och med 54 km skidåkning i benen fick det bära eller brista.

2. Vätternrundan cykling 300 km med start och mål i Motala, 13 juni. Det är lång väg runt sjön! Jag hade cyklat 754 km i april och maj, och jag visste att jag kunde ta mig runt om jag fick trampa på i min egen takt. Tampades ändå gamla hjärnspöken och var orolig för trängsel, plötsliga inbromsningar, skarpa kurvor och regnvatten på vägen.

3. Vansbrosimningen 3 km i älv, 3 juli. Simmade i havet hemmavid och provade både crawl och bröstsim. Bestämde mig för det senare. Kändes tryggast. Olustig känsla att inte kunna bottna. Fick migränattacker efter träningspassen men lyckades totalt samla ihop 9 km simning. Var rejält nedstämd och orolig för nacken inför loppet.

4. Lidingöloppet 30 km terränglöpning, 26 september. Träningsprogrammet gav klipp i steget. Tempo, intervall och distans på ”repeat”. Jag var taggad! Tre veckor före start tog det stopp. Kroppen strejkade. Goda råd var dyra. Naprapater, osteopater och massörer knådade mig mest varje dag. Stod i startfållan med fickan full av alvedon och migränmedicin.

Så vilket var ”värst” för mig? Vätternrundan. Att brottas med hjärnspöken både före och under loppet var tuffast av allt. Borde nog tagit hjälp av en mental coach inför cyklingen.

Men ändå… träningen, loppen och upplevelsen går verkligen inte av för hackor. Det är lätt att bli euforisk när man flyttar gränser och klarar det ”omöjliga”. Det vet alla som har sprungit sin första kilometer eller cyklat sitt första lopp. Klassiker-loppen är välsmorda maskinerier och som deltagare blir man bortskämd med hur bra allting fungerar. Lyxigt!

Dela
Tweeta
Maila
3 kommentarer

Annons


Laddar