Annons
Annons

Kostnad per användning


Köpte ny varm vinterjacka på semestern!

Köpte ny varm vinterjacka på semestern!

Hur mycket får ett plagg kosta, var går gränsen och när blir det för dyrt med kläder? Ett ”billigt” plagg kan bli dyrt och ett ”dyrt” plagg kan bli billigt det har ni hört förut men hur bör man tänka för att få det att gå ihop rent ekonomiskt?

Annons

Alla kan inte köpa en jacka för 5000 kr bara sådär. Våra konsumptionsvanor ser olika ut och ekonomin varierar. Men, jag tänkte visa hur jag resonerar när jag bestämmer mig för ett köp och du kan göra samma sak oavsett hur din budget ser ut.

BAKGRUND: Jackan, den röda Fjällräven jackan som jag köpte till outletpris har jag haft i tankarna i några år. Senast jag fingrade på fullprisvarianten var förra hösten. För dyr resonerade jag då och jag hade redan en jacka som fungerade bra.

Fråga: Har du något plagg som du anser att det finns ett visst behov för och som du har sett ut? Har du satt igång ett sparande för den typen av plagg?

KÖPBESLUT: Jag bor i Skåne och några polarvintrar behöver jag inte räkna med. Men jag spenderar minst tio dagar per år till fjälls med riktigt kyla. När jag räknar kostnad per användning får jag en summa att ta ställning till.

Jackans pris (5000 kr) delat med antalet dagar (10 st) visar vad jackan kostar mig varje dag (500 kr) som jag använder den det första året.

Det blir rejält dyrt med 500 kr per dag tycker jag. Men, om jag istället använder jackan tio dagar, i tio år framöver kostar jackan istället 50 kr för varje användning. Känns bättre och inom ramarna för mig.

Fråga: Är du okej med att bära plagget tio år framöver oavsett trender som kommer och går?

SLUTLIGEN: Man kan alltid välja billigare eller dyrare men oavsett hur man väljer att göra är det bra att tänka igenom viktiga inköp såsom vinterskor, vinterjackor och höstkappor.

Tips! Gå igenom din garderob och gå igenom några av dina plagg. Räkna vad de har kostat dig enligt modellen ovan. Du kommer troligtvis att se att visa dyra plagg har blivit ganska billiga i längden medan andra, billigare varianter har blivit dyrare.

Dela gärna med dig om dina tankar och berättelser om dina egna inköp!

Dela
Tweeta
Maila
6 kommentarer

Annons

 


Laddar