Annons
Annons

Krönika: Med lagom på recept


I helgen stod jag vid spisen och visade min utflugna dotter hur jag svänger ihop min berömda fisksoppa med saffran. Den mustiga soppan är en riktig höstfavorit och dessutom är den både enkel och lyxig på samma gång. Perfekt för en studenttjej som vill bjuda in till mysig tjejmiddag.

Annons

Dottern följde noga mina instruktioner när jag visade hur jag tog lagom mycket grädde, lagom lite tomatpuré och avrundade med en lagom skvätt vitt vin. Hon ville förstås ha de exakta måtten. Men hur förklarar man ”lagom” för en annan kock? Du får prova dig fram sa jag.

Jag antar att mitt soppkokande under årens lopp har gjort att känslan för lagom sitter i fingertopparna. Den perfekta fisksoppan har varken för mycket eller för lite av någon ingrediens. Istället har den en perfekt balans av lagom mycket av allt!

När jag över middagen satt och lyssnade på dotterns prat om studentlivet, med tentaplugg och fester, fick jag en mäktig känsla. Gäller lagom-receptet också för livet i stort? För helt ärligt, är inte livet som allra bäst när det är alldeles lagom? Inte för mycket, men heller inte för lite av någonting. Borde vi sträva efter mer lagom i livet?

Men det slår mig att lagom sällan eller aldrig skänker oss någon drömskt i blicken. Istället förknippas lagom med någon som nöjer sig som ”medelmåtta”. Det är väl ingen som längtar efter lagom-livet idag? För var finns de stora drömmarna eller de djärva besluten i landet lagom?

Å andra sidan kanske det är just precis vad vi behöver göra – nöja oss med livets mix av lagom sötma och beska. Vi kanske bara tröttar ut oss i jakten på att ständigt hitta rätt ingredienser, de exakta måtten och de häftigaste smakexplosionerna.

Medan jag diskade undan det sista från middagen tänkte jag på hur det är att befinna sig ”mitt i livet”. Karriär, träning och utseende. Stressen och pressen är ständigt närvarande. Var någonstans på vägen tappade vi bort lagom? Detta lilla ord som är unikt för skandinaver och som är så svårt att översätta till andra språk.

När jag ställde undan soppgrytan och torkade av spisen var jag övertygad. Vi borde faktiskt värna om lite mer lagom i våra liv – vare sig det gäller att koka den perfekta fisksoppan eller att prova sig fram i det som kallas livet.

Fler av Katarinas krönikor:

Ny mammaroll när barnen flyttar hemifrån

När jobbet hänger på håret

Dela
Tweeta
Maila
8 kommentarer

Annons

 


Laddar