Annons
Annons

Krönika: Mode ska inte exkludera människor


Modevärlden – det räcker med mobbingen nu!

Årets modeveckor är igång. Från land till land drar cirkusen fram. Det är shower och happenings, den ena tokigare än den andra. Uppfinningsrikedomen är stor och det sparas inte på krutet. Fascinationen för mode har därför alltid lockat folk. Kommer vi att se ut som skäggiga damen eller vad siar trendoraklet om nästa säsong?

Annons

Men jag har tappat nyfikenheten. För i samma stund som dörrarna till Copenhagen Fashion Week slår upp nås jag av nyheten att alla inte är välkomna. Det finns de designers som får vända i dörren. Ta sitt pick och pack och åka hem igen. Tack å hej liksom.

Det är första gången som jag skriver att modevärlden uppför sig som en mobbare. Men, jag har tänkt tanken många gånger förut. För vad är det annars man kallar den som gång efter annan stänger ute andra och inte låter alla vara med och leka?

Förut, när modevärlden inte visste bättre, då ville hen bara leka med en viss hudfärg och en viss kroppsform. Sen tog modevärlden sitt förnuft till fånga och fattade galoppen – det blir ganska enformig och likriktat med bara ett sorts utseende. Applåder!

Men så stoppas visningen för designern med klädkollektionen för rullstolsburna i Köpenhamn. Visst, modevärlden har alltid varit nyckfull men kom igen?! Arrangören menar att det varken finns ekonomi eller går att bygga en ramp bakom catwalken. Fast om modellerna istället skulle kunna gå vore det en lösning. Hör modevärlden hur illa det rimmar?

Vi sminkar inte ljusa med mörk foundation för variation på catwalken. Lika lite som pinnsmala modeller ges ”fat suits” för att illustrera en större kroppsform. Med andra ord borde det vara en självklarhet med äkthet också när det ska visas mode för den med funktionshinder. I den här frågan kan inte och får inte det klassiska cirkusuttrycket ”med största möjliga tyssstnad” råda. Det är modeåret 2018 och trendigast är faktiskt att ryta som lejon åt skit som vi ser, hör och känner.

Källa: Mode för rullstolsburna stoppas TT/HD.se

Missa inte krönikan som lästes mest under 2017: 

Krönika: Med lagom på recept

Dela
Tweeta
Maila
11 kommentarer

Annons

 


Laddar