Annons
Annons

Kroppsformer: varför blir jag så stor?


kroppsform

Det kom ett mejl från Elisabeth som vill veta varför kroppsformen blir så ”jämnbred” och varför storkoftan ser ut som ett tält när hon bär den:

”Jag är en normalbyggd ganska atletisk kvinna med breda axlar. Skulle säga att jag är en blandning mellan timglas och v-formad i kroppstyp. Just nu är det modernt med stora öppna koftor. Jag älskar att svepa in mig under den kallare årstiden men jag blir så fyrkantig i dem. Midjan försvinner liksom och då blir jag jämnbred och ser ut som jag har på mig ett tält. Hur ska jag tänka?”

Annons

 

Elisabeth har en balanserad kroppsform och en tydlig X-figur med samma bredd på axel- och höftparti.

Elisabeth har en balanserad kroppsform och en tydlig X-figur med samma bredd på axel- och höftparti.

Här står Elisabeth insvept i den stora och härliga koftan. Nu framträder inte kroppsformen lika tydligt som förut istället smyger "tältkänslan" på.

Här står Elisabeth insvept i den stora och härliga koftan. Nu framträder inte kroppsformen lika tydligt som förut istället smyger ”tältkänslan” på.

Katarina svarar: Elisabeth, allt handlar om vilka linjer och färger som ögat uppfattar. Linjerna och färger framträder olika starkt. Grundregeln säger att ljust framträder mer än mörkt. Men det finns undantag. I vissa fall kan det vara det motsatta för att ögat uppfattar ett framträdande mönster. Så är det faktiskt i ditt fall.

När jag tittar på bilden med koftan så bildar alla svarta färger ett stort plus-tecken. Byxorna, toppen och de tvärrandiga linjerna på koftan smälter liksom ihop. Det gör att de framträder mest trots att regeln säger att den bruna färger är ljusast och borde ta mest plats. Ser du samma sak?

Plusset gör att du får känslan av jämnbredd. Jag skulle vilja säga att du får kroppsformen O. För att bryta plusset och gå från O-figur till X-figur föreslår jag att du stylar koftan på det här viset istället: 

Undvik svart! Skippa kombon med svarta byxor eller svart topp. Du vill inte att ögat kopplar samman koftans tvära linjer med något annat svart. Välj hellre blå jeans eller khakifärgade byxor.

Riv tältet! När du har en topp under koftan får man en känsla av att den stora och tjocka koftan tynger ner axlarna. Du förstärker tältkänslan. Satsa istället på en skjorta. För en uppstickande krage ger inte samma ”tung tältkofta”-känsla.

Markera midjan! Dina former doldes tidigare av de svarta plaggen. Den djupa ringningen på toppen förminskade bysten och midjan såg man inte skymten av. Trolla fram formerna med en lätt insvängd skjorta. Den behöver inte sitta tajt men just det att bysten kommer fram och man anar en svarvad midja gör att koftan kan både vara stor och bylsig utan problem.

Lycka till! Kram Katarina

Dela
Tweeta
Maila
3 kommentarer

Annons


Laddar