Annons
Annons

Så här fixar jag studentfesten!


studenten

Så här fixar jag studentfesten! Lite miss förra gången när Paulina tog studenten och skulle springa ut – vi glömde skylten hemma.

Planerar du för studenten? För att fixa en lyckad studentfest och en minnesvärd dag för den lyckliga studenten vill jag påstå är planeringen A och O. En studentmottagningen kan kännas oöverskådligt om man planerar den för första gången. Själv är jag i fart med att förbereda en andra studentskiva och så här gör jag när det gäller studentskivan:

Annons

Det viktiga välkomnandet

Allra mest viktigt är hur gästerna bemöts när de kommer. Därför lägger vi extra krut på att alla ska känna sig väl mottagna och sedda. Det händer ganska mycket vid dörren, det ska sägas hej, presenter ska överlämnas och gästerna ska få en välkomstdrink. Därefter ska de slussas in till de övriga gästerna och festligheterna.

Julia, vår student, är den som välkomnar gästerna och tar emot presenterna. Paulina, storasyster, kommer däremot snabbt att ta emot presenterna från Julia och registrera dem. På så vis vet man vem som har gett vad och det blir lättare att skicka en personlig tackhälsning. Jag eller maken kommer att hälla upp ett glas bubbel, visa in och tussa ihop gästerna med övriga intressanta gäster.

Den goda maten

Svårigheten med en studentskiva är att man sällan vet hur många som kommer. Släkten har man ju visserligen koll på men långt ifrån hur vännerna tänker komma och när. Det troliga är att man har vänner och bekanta som har barn i samma ålder och då kan man räkna med att det blir en kort visit.För att göra det enkelt för oss själva så har vi valt ett upplägg med en första och en andra akt.

Som första akt, bjuder vi på en studentskiva med mingel och plockmat. Gästerna kommer att bjudas på plockmat i form av charkisar, ostar, röror och bröd. Till det serverar vi vin. De kan plocka från buffébordet i sin egen takt. Det finns ståbord och några sittgrupper för dem som vill sitta. Det mest troliga är ju att vännerna knoppar av efter en timme eller två.

Akt två startar när bara familjen och släkten är kvar. Jag kommer att värma på en lasagne och ställa fram en stor sallad som jag har gjort i förväg. Då finns det gott om plats för alla att sitta och stämningen blir både uppsluppen och glad. Nästan som efterfest. Dessutom ska vi ju skicka iväg studenten på vidare festligheter på stan.

studenten

Ser ni vimplarna? Det här var den enda bilden jag hade men jag tror ni fattar, eller hur?

Optimera mingel och uppmuntra snackisar

En lyckad fest känns ofta spontan och lättsam. När jag planerar så försöker jag ge gästerna en möjlighet att otvunget stöta ihop med varandra. Därför har jag tallrikar på ett ställe och maten på ett annat. Ståbord gör så att det är lite lättare att ställa sig vid någon man inte känner. Jag brukar dekorera med sådant som kan bli snackisar. Förra studenten hade jag gjort en massa vimplar av dotterns matteböcker och dragit dem kors och tvärs över altanen. Det blev en snackis!

Det lilla extra

Ibland hinner studenten inte prata så mycket med gästerna som man kanske hade önskat. En gästbok kan vara skoj men allt som oftast blir det ju bara en namnteckning och ett tack. Jag har istället förberett med tryckta små ark med påståenden typ vi hoppas att du…, vi önskar dig… och kom ihåg att… så får gästerna lite hjälp på traven att skriva personliga lyckönskningar och studenten får lite samlad klokskap av vänner till familjen.

På torsdag har jag samlat fina studentklänningar och snart bjuder jag också på tips hur mamman till en student ska klä sig. Mer omkring temat student här på bloggen med andra ord. Kram Katarina

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons


Laddar